WijnbouwerMasca del Tacco

Puglia - Italië

Wat meer informatie over 'Masca del Tacco'

Onder begeleiding van zijn ervaren vader Armando kocht Felice Mergè in 2010 het oude domein van de cave communale van Erchie. Het prachtige oude gebouw werd in al zijn glorie hersteld en omgedoopt tot ‘Masca del Tacco’.

De wijngaarden werden uitgebreid met enkele van de beste gronden in de omgeving en de kelders zelf werden uitgerust met de modernste, state of the art wijn-apparatuur. Felice had eerder al bewezen met Poggio Le Volpi (Lazio) dat hij met glans de fakkel van zijn vader kon overnemen. In Puglia zette hij Masca del Tacco al snel op de kaart als één van de beste domeinen uit de regio.

De zon, de warmte en de invloed van de Salento Peninsula bieden aan druiven als Negroamaro, Primitivo, Susumaniello en Uva di Troya de ideale condities om kwalitatief te kunnen concurreren met de beste wijnen uit het noorden.

Tijden dat hier enkel de massawijnen van Italië werden gemaakt zijn voorbij en door hun intens, zonnig en tegelijkertijd meer dan smakelijk karakter is Puglia misschien wel één van de meest opkomende regio’s van de laatste 20 jaar in wijnland.

Felice verstaat als geen ander de kunst om druiven om te toveren in een topwijn die zowel jong als oud, kenners als amateurs en zelfs niet overtuigde wijndrinkers weet te begeesteren.

Ook de inmens populaire wijnen van Epicuro, Masseria Trajone, Feudi del Duca en Per Tutti zijn van zijn hand.

Logo van Masca del Tacco

Als ik terugblik, dan zie ik hardwerkende handen, mijn grootvaders verhalen, mijn vaders geheimen. Kijk ik naar vandaag dan zie ik een succesvol dynamisch en modern familiebedrijf dat in staat is om naar de toekomst te zien met respect voor traditie.

Quote van Félice Mergè

De wijngaarden van Masca del Tacco in Puglia

De wijngaarden verspreiden zich over 4 plekken, allen gelegen in het noorden van het schiereiland Salento (ten zuidoost van Napels en Pompei), met wijngaarden in Lazio en Puglia. Tegen Brindisi aan vindt men Masseria Paticchi vanwaar de Negroamaro, Primitivo, Cabernet Sauvignon en Fiano komen evenals nieuwkomer Susumaniello. Dit is een zeer oude druivenras die weer in ere hersteld wordt en terecht omwille van zijn sterk en complex karakter. De wijngaard van Masseria Villa Maria in Torricella (Taranto) zorgt dan weer voor de Primitivo di Manduria van voornamelijk oude stokken (minstens 50 jaar). Tot slot is er nog de wijngaard van Veglie in de provincie Lecce waar de Negroamaro koning is.

Het terroir

Gematigd klimaat met een zachte lucht die vanaf de Middellandse Zee binnenkomt. Erg warm in de zomer en mild in de winter.

De ondergrond

Laagland met rode aarde, rijk aan organische stoffen, die de wijn lekkere, minerale sensaties geven.

Wijnbouw in Puglia

Puglia, ook wel bekend als Apulië, is een betoverende regio in het zuidoosten van Italië, die de ziel van het mediterrane leven belichaamt. Met zijn idyllische landschappen van uitgestrekte olijfboomgaarden, zonovergoten stranden, en historische stadjes met witgekalkte huizen, trekt Puglia bezoekers aan met zijn onmiskenbare charme.

Maar het is vooral bekend om zijn bloeiende wijnbouwcultuur. Deze regio produceert een rijkdom aan karaktervolle wijnen, waaronder Primitivo, Negroamaro, Fiano, en Verdeca. De combinatie van de warme zon, verkoelende zeebries en vruchtbare grond creëert ideale omstandigheden voor het gedijen van druiven, wat resulteert in wijnen van uitstekende kwaliteit.

Het verkennen van de wijnroutes van Puglia biedt een kans om niet alleen de prachtige wijngaarden te ontdekken, maar ook de warme gastvrijheid van de lokale bevolking te ervaren, terwijl men geniet van de onvergetelijke smaken van het Italiaanse leven.

Sfeerbeelden van
Masca del Tacco